AOC

I Frankrike tillverkas uppemot 400 olika sorters ostar.
Av dessa har 44 erhållit beteckningen AOC, vilket står för Appellation d’Origine Contrôlée. AOC-beteckningen innebär att produkten är tillverkad enligt fastställda regler vad gäller geografiskt produktionsområde, produktionsmetod, lagring mm. I Frankrike så sköts tillståndsgivningen av det statliga institutet INAO, om du besöker deras hemsida så finns hela regelverket att läsa för de olika appellationerna.

AOC kanske mest är känt som en beteckning för viner men det förekommer som sagt även för ost och många andra franska produkter, till exempel cider, olivolja, musslor, valnötter, kyckling mm.

Jag skall i denna blogg blanda friskt mellan AOC-ostar och andra mer okända ostar som kan vara svårare att hitta men som är fantastiskt goda. Ostarna med AOC är de som oftast tillverkas i sådan omfattning att de exporteras och hittar vägen även till din lokala mataffär.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: