Veckans AOC – Comté

Comté är sannolikt en av de mest uppskattade franska ostarna. Tillverkas i huvudsak i området Franche-Comté, i västra Frankrike.

Comté tillverkas av opastöriserad komjölk och lagras mellan 4 och 18 månader. Smaken är nötaktig och lite smak, det är inte en speciellt stark ost och även om man skulle ge sig på den vällagrade varianten så jag tror inte att någon behöver vara rädd för att prova den. Själv köper jag alltid den som är lagrad antingen 12 eller 18 månader.

Osten formas till hjul med en diameter på mellan 40 och 70 cm och en tjocklek mellan 9 och 13 cm, vikten varierar mellan 25 till 55 kg. För att tillverka ett hjul på 45 kg så går det åt drygt 500 liter komjölk vilket motsvarar dagsproduktionen från 30 kor.

På bilden så syns ett grönt band som går runt osten. Ett grönt band betyder att den har fått minst 15 poäng av 20 möjliga i kvalitetsbedömningen enligt dess appelation. Ett brunt band betyder mellan 12 och 14 poäng, detta behöver inte innebära att den smakar sämre då poängavdrag även ges för rent utseendemässiga defekter. Under 12 poäng och den får inte säljas under namnet Comté. Tillverkning sker året om och smaken kan variera beroende på om korna stått inne eller gått ute på bete. I vilket fall så kan den med gott mod konsumeras året om, förslagsvis tillsammans med ett vitt Bourgognevin eller en Côtes du Jura jaune.

Till sist den oundvikliga franska språklektionen. Comté uttalas givetvis inte som det skrives utan skall uttalas kon-té. Inget m i uttalet med andra ord precis som i fallet med champagnestaden Reims.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: