Är ost dyr?

Är ost en dyr matvara? Nej, inte i Frankrike men i Sverige är den för mesta betydligt dyrare och givetvis måste osten kosta mer i Sverige med tanke på kyltransport, krav på förvaring och ganska små volymer.

Vad kostar då osten i Frankrike jämfört med i svenska butiker? Jag har gjort en liten prisundersökning för några vanliga ostar som man även borde hitta hos en välsorterad mathandlare i vilken svensk ort som helst. Var en och kan ju sedan ta med listan till sin handlare och göra jämförelsen på plats och ställa sig frågan om prisskillnaden är rimlig. Min lilla ostkorg innehåller denna gång:

  • 200 g Comté, lagrad 12 mån.                      28,50 kr  (142,50 kr/kg)
  • 200 g Morbier                                              18,20 kr  (91,00 kr/kg)
  • 1 st Camembert, President 250 g                17,10 kr
  • 1 st Langres, Fromagerie Germain 180 g     38,10 kr
  • 1 st Selles-sur-Cher, 180 g                          35,10 kr

Totalpris: 137 kronor

Priserna är inhämtade på min närmaste supermarché som håller ”normalpriser” vad gäller ostar och priserna är omvandlade från euro till kronor enligt dagens köpkurs på Forex. Alla priser är ordinariepriser kanske skall tilläggas. Nästa priskoll kommer om ca en månad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: