Veckans AOC – Morbier

En komjölksost som är mycket lätt att känna igen på det karaktäristiska asklagret som delar osten i ett övre och ett undre lager. För länge sedan var detta ett lager som skiljde morgonmjölk från kvällsmjölk vid tillverkningen av osten. Idag är mjölktillgången bättre och randen fyller ingen praktisk funktion, däremot skall den finnas där enligt bestämmelserna i appellationen.

Morbier hör liksom Comté hemma i regionen Franche-Comté i östra Frankrike, närmare bestämt i departementen Doubs och Jura. Den har en diameter på 30-40 cm och är 5-8 cm tjock. Vikten varierar mellan 5 till 8 kg och lagringstiden är minimum 45 dagar. Till det yttre så består osten av en orangefärgad skorpa som man bör lämna kvar på tallriken

Smaken är mild och nästan lite gräddig, konsistensen är halvmjuk. Den passar utmärkt på en ostbricka och åtgången brukar vara stor så det kan vara på sin plats med en ganska stor bit. Prismässigt så kostar den i Frankrike ca 9 euro kilot för den industriellt tillverkade osten medan en ”fermier” oftast tillverkad på en minde gård går på ca 15 euro kilot. Den senare har dock betydligt mer smak och det är väl värda pengar att inköpa en sådan om man hittar den.

Historiskt så omnämns Morbier för första gången i ett brev skrivet av borgmästaren i staden Morbier. I detta brev skriver han om en ost som väger mellan 8 och 10 kg kallad ”Lille Morbier”. Stor fest var det säkert när appellationen utdelades den 22 december år 2000.

Annonser

2 svar so far »

 1. 1

  Sara i Rögla said,

  Himla trevlig läsning under en småtråkig eftermiddag på jobbet…. Skulle man kunna få önska ett tips? Hur sätter man ihop en välkomponerad fransk ostbricka av mindre sort med t ex tre olika ostar? Med vinförslag?
  Jag väntar med spänning på kommande ”veckans ost”.

 2. 2

  Joel said,

  Haha!
  Jag hittade ett antal bitar Morbier i ”pensionärslådan” på Maxi, eftersom bäst-före-datumet var två dagar senare. Nötter.
  Men jag fick ju prova på en ny ost, för halva priset, tack vare svenskars oförmåga att förstå ost…


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: