Veckan AOC – Crottin de Chavignol

Crottin de Chavignol är en getost som fick sin AOC 1976. Den kan även säljas under namnet Chavignol. Namnet kommer från byn Chavignol som ligger i departementet Cher. Tillverkningen sker idag inte enbart i byn utan kan även ske (enligt AOC) i delar av de intilliggande departementen Nièvre och Loiret.

Tillverkas av opastöriserad getmjölk och är cylinderformad med en diameter på 4-5 cm och en höjd på 3-4 cm. Vid tillverkningen så väger den ca 140 g för att sedan under lagringstiden minska i vikt, efter ca 4 månaders lagring är den nere i ca 40 g. Chavignol kan ätas både när den är lagrad drygt en vecka och som  en välllagrad ”4-månadersost”. Själv så har jag bara provat den som ganska ung då den är mild i smaken och lite krämig i konsistensen. Jakten på ett vällagrat exemplar pågår dock.

crottin-de-chavignol

Byn Chavignol ligger bara några kilometer från den i vinsammanhang välkända orten Sancerre. Ett vitt Sancerrevin är ett gott dryckesval men själv så föredrar jag Pouilly-Fumé som kommer från trakten kring Pouilly-sur-Loire som ligger knappt en mil söderut från Chavignol men på andra sidan floden Loire.

Enligt Syndicat de Crottin de Chavignol, som är sammanslutning av osttillverkarna i trakten, så finns det i området för appellationen 26 000 getter och till varje exemplar av osten åtgår det ca 0,7 liter getmjölk. År 2007 så såldes det ca 18 miljoner st Crottin de Chavignol.

Annonser

3 svar so far »

 1. 1

  Johanna said,

  Hej,

  Har hort talas om en ost fran norra Frankrike som heter Maroille, som tydligen luktar forfarligt. Man talar om den i en fransk film som inte kan vara mer an 2-3 ar gammal. Skulle du kunna ta reda pa lite mer?
  Mycket spannande blogg! Ar bosatt i Frankrike, men har anda inte lyckats fa reda pa sa har mycket om ”vara” ostar annu! Tack!

 2. 2

  Kinna said,

  Jag har just druckit Puilly Fume från Loire på matmässan i Älvsjö. Ett favoritvin.

 3. 3

  stephan said,

  Fumé är nog godare/dyrare 🙂 Besökte deras ostmässa häromåret. De har en sån i början av maj varje år. Är inte så förtjust i osten, men Sancerre är värt ett besök!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: