Osthandlare i Saint Germain-en-Laye

Saint Germain-en-Laye är en stad som ligger ca 20 km väster om Paris. I staden finns givetvis ett slott och där residerade de franska kungarna tills Ludvig XIV beslutade sig för att flytta till Versailles. I denna stad med ca 40 000 invånare finns det idag två stycken osthandlare där man kan inhandla ost av bra kvalitet.

Äldst är Fromagerie Sébastien Dubois som har huserat i sin lokal allt sedan 1897. Inredningen ser faktiskt ut att kunna vara ända från denna tid. Butiken ligger längs med Rue de Poissy nära Place de Marché Neuf och man känner doften av ost på ganska långt håll innan man hunnit fram till ingången. Här kan man inhandla det mesta av vad Frankrike har att erbjuda i ostväg och för den som tänkt sig att transportera osten lite längre sträckor så kan man få sitt inköp vakuumpackat för en extra kostnad på en euro. De har ett speciellt bra utbud av extra torra getostar. Öppet alla dagar utom måndagar och på söndag förmiddag så sträcker sig kön av kunder långt ut på trottoaren.

Ferme Sainte-Suzanne är den andra osthandlaren och den hittar man ca 300 meter längre bort in på tvärgatan rue de Pain. Lite mindre butik än Sébastien Dubois och därmed lite lättare att överblicka sortimentet. Även här hittar man flertalet av de franska AOC-ostarna och de har ett bra sortiment av egen getost av det krämigare slaget. Bland annat en som är täckt med torkade lingon och passar mycket bra på julbordet. Som de flesta mindre franska affärer är det också här stängt på måndagar.

p1000023

Båda butikerna har ett bra sortiment och god kvalitet på sina ostar. Personalen är kunning och kan hjälpa den villrådige att hitta den ost man är ute efter. För egen del så handlar jag de krämigare getostarna hos Sainte-Suzanne medan det blir ett besök hos Dubois när det kommer till de torrare getostarna. Båda två har givetvis också sina egna märken av Camembert som är väl värda ett inköp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: