Veckans AOC – Rocamadour

Rocamadour är en getost som fick sin AOC-beteckning 1996 men som har betydligt äldre anor. I ett arrendekontrakt från 1451 mellan länsherren och arrendatorerna så omnämns osten Rocamadour, troligtvis som betalningsmedel. Namnet kommer från staden Rocamadour som ligger i departementet Lot i sydvästra Frankrike. Det är också den del av staden Rocamadour som klättrar upp med bergsväggen som avbildas på etiketterna för osten. Appellationen tillåter tillverkning huvudsakligen i Lot men även i delar av intilliggande departement.

rocamadour-etikettTillverkas av opastöriserad getmjölk och har en cirkulär form med en diameter på  6 cm och en tjocklek på ca 1,5 cm. Den lilla getost väger bara ca 35 gram.

Minsta lagringstid är 6 dagar och då finner man en krämig ost med mild smak av grädde, smör och nötter. Den mognar snabbt och i takt med att den blir torrare så framträder smakerna betydligt starkare.

Rocamadour tycker jag är en ost som är ganska användbar i matlagning och exempel på detta kommer framöver att dyka upp i ostbloggen.

rocamadour1

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Elisabeth said,

    Ser fram emot mânga goda recept med Rocamadour och andra ostar!
    Snygg blogg!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: