Ostfamiljerna

Ost delas upp i olika familjer (typer) och det finns flera sätt att göra det på. Man skulle kunna dela upp dem med tanke på råvara, region (jämför vinregioner), tillverkningsmetod, karaktär med mera. I svensk ostlitteratur och på hemsidor så har jag hittat flera varianter på indelning så detta kanske kan skapa en diskussion om vad som är rätt och fel. Min indelning ser ut så här:

 • färskostar
 • vitmögelostar
 • tvättade ostar (även kallade kittostar)
 • get- och fårostar
 • pressade ostar (hård- och halvhårda ostar på vanlig svenska)
 • grönmögelostar (inklusive blåmögelostar)

Den här indelningen kommer jag att använda när jag skriver om ostfamiljerna. Ett påpekande kan vara på sin plats redan här, nämligen att ostar av get- och fårmjölk även förekommer bland färsk- grönmögel- och pressade ostar. Kan utan problem samsas med komjölksostarna, tänk om övriga världen också fungerade så. I ostarnas värld pågår dock ständigt andra fejder, ett exempel är camembert vars namn missbrukas i många länder för att sälja en produkt som inte alltid påminner om originalet från Normandie.

Annonser

2 svar so far »

 1. 1

  Joel said,

  Fast om man betänker dofterna som brukar emanera från just kittostar, så är det svårt att tänka sig dem såsom ”tvättade ostar”. Snarare skulle man vilja stava ”kittostar” med sh i stället…

 2. 2

  Lars Hermansson said,

  Hej! Tack för givande läsning på din ostblogg! Mycket lärorikt för mig som inte nyss börjar upptäcka lite mer kring ostar.
  Vill bara kommentera att sidan borde löpa åt andra hållet, så att inledningen kommer först, plus att det smugit sig in ett par rader microsofttaggar i inledningen till detta stycke. Varma hälsningar LAsse


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: