Färskost

Färskost är en av medlemmarna i ostfamiljen och givetvis den yngste vilket framgår av namnet. Färskostar är olagrade eller så lagras de en väldigt kort tid. Färskostar är till konsistensen mjuka och lite fuktiga. Smaken är mild och oftast gräddig till sin natur.

Tillverkningen går till så att ostmassan när ystningen är klar placeras i formar av olika slag och därefter får vätskan rinna av utan något yttre tryck. Vissa ostar kan sedan kryddas och smaksättas på olika sätt. Färskostar tillverkas av alla de tre stora mjölksorterna; komjölk, getmjölk och fårmjölk och inte att förglömma buffelmjölk för Mozzarella.

Exempel på välkända ostar som kategoriseras som färskostar är bland annat; Boursin och Brillat-savarin från Frankrike samt Mascarpone, Ricotta och Mozzarella från Italien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: