Veckans AOC – Maroilles

maroilles

En ost från området Thiérache i norra Frankrike nära gränsen till Belgien. AOC sedan 1955 och en andra gång 1976. Jag har inte ännu lyckats klura ut varför den har två olika startdatum för sin appellation. Namnet kommer från klostret Maroilles där munkar redan på 900-talet sysslade med osttillverkning. Idag är Maroilles namnet på en by med knappt 1400 invånare. Osten kan även säljas under namnet Marolles.

Den tillverkas av komjölk, både rå och pastöriserad mjölk eller en blandning är tillåten enligt appellationen. Maroilles tillhör familjen tvättade ostar och badas i saltlake. Det är en kvadratisk ost med sidorna 13 cm och en tjocklek på 6 cm, vikt 700 g. Den tillverkas även i tre mindre storlekar, även de till formen kvadristiska, Sorbais, Mignon och Quart. Lagringstiden varierar för de olika storlekarna men är minst 5 veckor, men tider på upp till 5 månader förekommer. Under lagringen borstas ostarna regelbundet för att hålla bort det vita möglet och låta bakterierna jobba fram dess rödaktiga ton.

dsc02818

Smaken kan vara mycket framträdande och det är därför som osten säljs väl förpackad för att inte dofta allt för mycket när man tar hem den. Luktar man på omslaget så kan man dock lätt känna en doft av bondgård!! Smaken är inte lika stark som doften men stannar kvar i munnen ganska länge. Den franske gastronomen Curnonsky (Maurice Edmond Sailland, 1872-1956) har beskrivit Maroilles som ”en saxofon i symfonin av ostar”. Hur han tänkte vet jag inte men det kanske blir klarare när jag smakat mig igenom lite fler osttyper.

Detta är en ost som gärna får avsluta en måltid och den ger en rejäl mättnadskänsla. Detta är en ost som passar utmärkt tillsammans med en Châteauneuf du Pape, ett annat alternativ är att göra som i ostens hemtrakt njuta den tillsammans med en öl, typ Leffe Brune. I norra Frankrike förekommer Maroilles på frukostbordet och äts då tillsammans med en brödbit. Inom matlagningen används osten bland annat till Tarte au Maroilles som är en maträtt med osten som huvudingrediens.  Den står på kö för att tillagas i vårt kök någon gång under kommande vintehalvår och resultatet kommer givetvis som inlägg på ostbloggen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: