Vitmögelost

I familjen vitmögelost hittar man två välbekanta ostar, Brie och Camembert. Brie de Meaux, Brie de Melun och Camembert de Normandie heter de om det är ostar som kommer från Frankrike och följer reglerna för respektive appellation. Antalet mer eller mindre välsmakande ostar med liknande namn världen över lär vara ofantligt stort.

Vitmöglet som givit ostfamiljen dess namn utvecklas sedan man påfört en mögelblandning på osten när den efter lätt pressning stelnat i sin form. Efter det att mögelblandning sprejats på saltas även ytan på ostarna varefter de under lagringstiden utvecklar en skorpa som täcks med ett sammetsliknande mögel.

Osten är som mogen krämig inuti och tiden innan den övergår från perfekt till ”ammoniakstadiet” är kort för en opastöriserad variant medan de pastöriserade håller lite längre tid. Till dessa ostar kan man utan förbehåll för en gångs skull rekommendera ett rött vin, dock inte av det kraftigaste slaget. Till Camembert kan man ju också förslagvis prova en torr cider, gärna en AOC Pays d’Auge, ej att förväxla med de läskvarianter som säljs i din mataffär eller de smaksatta söta alkoholdryckerna som Systembolaget av någon anledning har placerat vid samma avdelning den ”riktiga” cidern.

Annonser

4 svar so far »

 1. 1

  Mary said,

  Jag blev rekommenderad Poilly Fume, en Sauvignon Blanc från Frankrike när jag botaniserade på SB bland vin som skulle passa till brie. Jag tycker nog att det är godare med ett gott rödvin till brie, även om vitt är rätt schysst det med. Har du någon riktigt gott rödvin och engalet god brie att rekommendera som dessutom går bra ihop? Ha en trevlig kväll!

 2. 2

  Fredrik said,

  Kan bara hålla med. En normandisk torr cider är helt sagolikt gott till..

 3. 3

  Daddy-T said,

  Jag tycker bäst om Brie de Melun på ostbrickan och då gärna med ett Bordeauxvin. Senast så blev resultatet väldigt lyckat med Chateau Roquetaillade Le Bernet från Graves. Jag har en bra vinhandlare bredvid vår mataffär som alltid har bra viner i alla prisklasser att rekommendera.

 4. 4

  stephan said,

  Noterar att du har samma syn på jag i fråga om cider och ”cider”!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: