Wanås ädel

dsc02994-1

I Frankrike så är det inte ofta man hittar svenska ostar i sortimentet hos osthandlarna. Det stora svenska möbelvaruhuset som är många utlandsvenskars räddning när det kommer till matvaror har dock gjort en insats och saluför Wanås ädel i sin matavdelning. Nu när julen nalkas så är det dags att bjuda hem grannarna och berätta om svenska jultraditioner och då skall vi passa på att bjuda på pepparkakor med svensk grönmögelost.

Wanås ädel är en grönmögelost som tillverkas av mjölk från korna på Wanås gods i nordöstra Skåne. På Wanås bedriver man ekologiskt jordbruk och djurskötsel vilket inneburit att ädelosten uppfyller kraven för att få märkningen ”Ekologiskt jordbruk”.  Osten är dock inte någon helsvensk lokalproducerad produkt om någon skulle tro det. Det är Skånemejerier som står bakom osten men den tillverkas av danska Bornholms Andelsmejeri.

Wanås ädel är relativt mjuk och krämig och bjuder på sälta i smaken. Har svårt att konkurrera med sina likar i de franska ostdiskarna men det är alltid roligt att kunna bjuda på något svenskt ibland. Det stora möbelvaruhuset saluför lämpligt nog också ekologiska pepparkakor som passar bra att som tillbehör till osten.

Till sist en svensk språklektion för ovanlighetens skull, Wanås skall uttalas [Vannås] vilket troligtvis inte många personer norr om skånes gräns känner till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: