Macaron de noël – Julmakron

macron_de_noel1

I helgen så experimenterade vi fram en svensk-fransk julinspirerad makron. En makron smaksatt med pepparkakskryddor och med en roquefortkräm. Resultatet blev som  kanske syns på bilden ovan jättebra. Pepparkakssmaken blev precis lagom medan vi fick blanda ut roquefortosten med  lite fromage blanc för att den smaken inte skulle bli för stark. Den roquefort vi använde var ganska stark så det kan vara idé att välja en svagare men också att prova med exemplevis gorgonzola om man hellre vill ha en mer krämig ost. Hälften av makronerna gjordes med smulad pepparkaka ovanpå vilket var riktigt lyckat och gav lite extra smak.

För den som vill prova så behövs följande ingredienser:

  • 110 g finmalen mandel
  • 225 g florsocker
  • 5 g pepparkakskrydda
  • 120 g äggvita (= ca 4 äggvitor)
  • 50 g strösocker
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda den malda mandel, florsocker och pepparkakskrydda i en matberedare under ca 2 minuter för att få ett mycket fint mjöl och häll det genom en sil ner i en skål. Blandningen är till för att få en riktigt len makron, mindre blandning ger ett mer frasigt innanmäte.
  3. Vispa äggvitan till skum och blanda sedan försiktigt ner (utan att sluta vispa) strösocker. Fortsätt vispa tills det blivit ett hårt skum.
  4. Häll ner mandelmjölet i den vispade äggvitan och vänd om med en slev. Arbeta ihop till smeten blir blank, len och nästan glänsande men inte flytande. Häll över smeten i en spritspåse och spritsa ut små rundlar (diameter ca 4 cm) på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  5. Låt makronerna stå och vila i rumstemperatur i ca en timme. Detta är för att de inte skall spricka under gräddningen.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter och vänd om möjligt plåten efter halva tiden. Ta ut plåten och låt makronerna svalna.
  7. Tag sedan och bred på ett lager med den grönmögelost som du gillar bäst och njut.

Detta recept ger ca 70 halvor vilket blir 35 makroner. Makronerna skall inte sparas länge men det går bra att frysa in dem, ställ dem i kylsskåp ett dygn innan du vill bjuda på dem igen. Jag tror inte att man skall frysa in dem med osten påbredd men med andra krämer går det bra att frysa in dem som färdiga.

Till sist ett viktigt tips som du sällan hittar på andra receptsidor. Äggvitorna måste vara rumstempererade för ett lyckat resultat, ta ut dem ur kylen kvällen innan baket för ett garanterat lyckat resultat.

Detta är ett orginalrecept till dig från ostbloggen. Inte ens Pierre Hermé har ännu vad jag sett kommit på denna självklara julmakron. Pierre Hermé har annars skapat sådan udda företelser som exempelvis makroner med ketchup, rysk kaviar,  choklad/gåslever med mera, listan är oändligt lång.

Annonser

5 svar so far »

  1. 1

    Elisabeth said,

    Underbart! Ser fram emot att fâ ett smakprov pâ julafton!

  2. 2

    Daddy-T said,

    Tjuvsmak på lördag?

  3. 3

    Wow, tack för recept! Låter fantastiskt gott! Jag har inte haft äran att smaka på en macaron än, tack och lov så finns det på mitt nyfunna café Pont Noveau här i Sthlm, så vid nästa besök så kommer det lätt vara avklarat! Ha en härlig mitten på veckan!

  4. 4

    Staffan said,

    Tack för ett mycket bra recept. Det har provats idag och resultatet blev perfekt!

  5. 5

    Katarina said,

    Hej. Vilken härlig blogg. Vi har verkligen ngt gemensamt- OST! Jag är bara tvungen att länka till din blogg… hoppas att du inte har ngt emot det. Mkt trevlig läsning. Continue continue… Vänligen Katarina


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: