En vit månad blev två

Vinter i Paris

En avsiktlig vit månad med sikte på  att låta ostbloggen vila och själv avstå från ost blev av någon outgrundlig anledning till en två månader lång paus. Kanske lika oväntat som den snö som drabbat oss i en väl stor omfattning för att det skall kännas bra. Nu skall det i vilket fall börja skrivas om ost igen.

Vad har då hänt under denna viloperiod? Nyårshelgen tillbringades på Österlen och den resan blev ett bevis på att vacumpackning av ost är att rekommendera. Inför resan så inhandlades en rejäl samling ostar som vacumpackades av Sebastien Dubois. Avresedagen drabbades Paris av snöfall vilket är detsamma som trafikkaos. På grund av detta blev det till att packa så snabbt som möjligt och tyvärr innebar detta att osten som fanns i kylskåpet blev kvarlämnad.

Detta misstag kom vi dock på när vi kom fram till flygplatsen och eftersom vi lovat att ta med ost till nyårsmiddagen så blev det till att uppsöka Tax-Freebutiken på Charles de Gaulle. För den som inte besökt den så kan dess utbud jämföras med en sämre 7eleven fast med lite mer vin och sprit i hyllorna. De hade som tur var faktiskt lite ost som inhandlades och sedan av expediten slogs in med flera lager folie och slutligen placerades i en plastpåse. Denna typ av inpackning stoppar dock inte den doft som en Munster avger och när handbagaget plockades ner från hyllan efter landning i Köpenhamn så spred sig en odör som fick folk runtomkring att försöka utröna vem som inte lyckats hålla tillbaka en smygare av jätteformat.

Under en tur till Ystad så passerade vi skylten som visar till det lovordade Vilhelmsdals mejeri som enligt vad jag läst mig till producerar underbart goda ostar. Ett besök var dock inte aktuellt denna gång men till sommarens skånebesök så blir det ett givet utflyktsmål. Efter några intensiva dagar i Skåneland så kom vi åter till Frankrike och kunde konstatera att det gick att öppna kylskåpsdörren utan att bli knockad av ostångor.

En anledning till ostvilan kanske har varit de två matbegivenheter som inträffar varje år i Frankrike under januari och februari. I början på januari så skall man äta Galette des Roi, en slags smördegstårta som är fylld med mandelmassa och en liten figur som väl kan sägas motsvara mandeln i gröten. Eventuella hål som finns kvar i livremmen efter julhelgerna blir garanterat utnyttjade efter några veckors Galetteätande. Efter galetteätandet så inträffar den stora pannkaksdagen i början på februari och då skall det ätas crepes i åtminstone en vecka. Varenda affär är fylld av crepespannor och andra oumbärliga tillbehör för att på bästa sätt tillaga crepes. För den som är bevandrad i  kyrkoåret så inträffar nämnda evenemang på uppenbarelsedagen (trettondag jul) respektive kyndelsmässodagen och ingår på något diffust sätt i det religösa firandet.

Förutom dessa två franska matfester så gick det ju inte heller att undvika det kinesiska nyåret som inträffade den 22 januari.

Annonser

3 svar so far »

  1. 1

    Fredrik said,

    Härligt att du är tillbaka! Jag missade Vilhelmsdals mejeri i somras, var det inte stängt så var det något annat. Men nästa sommar då ska det bli en kik.

    Ska tänka på att vacumpacka min munster 😉

  2. 2

    Esping said,

    Hej ! Kul att du är tillbaka. Hur går det med efterforskningarna om crottin go-carten ?

  3. 3

    Daddy-T said,

    Tackar. Go-carten är på G och vaccumpackning är ett måste för många ostar.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: