Rigotte de Condrieu, AOC nr 45

Rigotte de Condrieu

Rigotte de Condrieu

La Rigotte de Condrieu blev den 13 janauri den 45:e franska ost som erhöll AOC-status. Då undertecknade premiärminister François Fillon Décret n°2009-49 och de lokala osttillverkarnas mer än 20-åriga kamp för AOC-status var över.

Rigotte de Condrieu tillverkas av opastöriserad getmjölk och efter minimum 8 dagars lagring så har man en cirkulär getost med en diameter som varierar mellan 4,2 och 5 cm, tjocklek ca 1,9 till 2,4 cm. Fast i innandömet och färgen är nästan lite glänsande. Tydlig getostsmak som får en att gärna ta en bit till för att riktigt njuta av en fast getost. Dagspris i Parisområdet är 1,50 euro.

Denna nykomling bland AOC-ostarna tillverkas sedan 1800-talet i området massif du Pilat som ligger sydväst om staden Lyon. Produktionsområdet ligger inom en skyddad naturpark och namnet kommer från byn Condrieu som tidigt var ett centrum för försäljning av osten. Produktionen är inte helt obetydlig, 60 ton år 2008 varav 35 ton producerades av 16 gårdsmejerier, övrig tillverkning sker av ett större mejeri dit 13 andra ”mjölkbönder” levererar sin getmjölk.

Nästa steg för ostälskarna i Condrieu med omnejd antar jag blir att försöka få sin ost även klassad som AOP. Det blir kanske lite svårare men absolut ingen omöjlighet, de flesta franska AOC-ostarna har även AOP-status dock inte alla vilket kommer att bli ämnet för ett kommande inlägg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: