Montmartre

Ett Parisbesök innebär väldigt ofta att man tar sig upp för kullen till Sacre Coeur och sedan blir det en sväng på Place du Tertre för att se på målarna. Istället för att gå samma väg tillbaka ner mot Metron så kan jag rekommendera en liten promenad västerut bort mot rue Damrémont. Här finns två butiker som är värda ett besök. En osthandlare och en ölhandlare, förslagsvis börjar man med ölhandeln då dess varor inte doftar så mycket i oöppnat skick.

Bières Cultes hittar du på 40, rue Damrémont. Trevlig personal hjälper dig gärna att botanisera bland framförallt belgiska öl. Hyllor från golv till tak är fyllda med massor av flaskor och märken som jag aldrig hört talas om. Inga svenska öl men är man sugen på en Lapin Kulta så finns den att köpa här. Förutom drycken så finns givetvis det viktiga tillbehöret ölglas att köpa. Det finns ett speciellt glas att köpa till varje belgisk öl, till julölen fanns till och med speciella julölsglas. Känner du fler besök så passa på att öppna ett bonuskonto, ett idogt öldrickande kan då så småningom belönas med ett begiskt ölglas eller mer öl helt enkelt.

När du handlat ölen så gå vidare norrut på rue Damremont till nummer 54 och ta först en titt i skyltfönstret till Chez Virginie innan du går in i en liten men väldigt trevlig osthandel. Förutom ost så säljs charkuterier, marmelader med flera tillbehör som kan göra en kväll trevlig. Eftersom du just har inhandlat lite belgisk öl så passa på att fråga vilken ost som kan tänkas passa bäst till just ditt inköp. Vid osäkerhet så fungerar mimolette för det mesta utmärkt, en maroilles går givetvis också bra men tänk på den odör du kommer att sprida på stan.

Vänd nu tillbaka söderut och på din väg ner mot Place Clichy så passeras kyrkogården Cimetière de Montmartre. Det är varken den största kyrkogården eller den med mest kända namn begravda men en del historiska personers gravar finns här. Kompositören Hector Berlioz, filmregissören François Truffaut samt målaren och skulptören Edgar Degas är några kända namn. Själv så fastnade jag vid Maria Deraismes gravsten, inte för att jag visste vem hon var utanför texten på stenen, ”MON BUT EST DE METTRE FIN AU PREJUGÈ QUI EXCLUT LES FEMMES” – Mitt mål är att göra slut på de fördomar som utesluter kvinnan. Inga dåliga ord för att komma från en kvinna som levde på 1800-talet. Hon var nog tyvärr ganska ensam i sin kamp och än idag så kan vi tyvärr uppleva hur kvinnor dagligen utesluts på grund av fördomar och andra skäl som jag dock inte går in på här, för detta är i första hand en ostblogg.

Maria Deraismes

Maria Deraismes

Efter denna avstickare in på kyrkogården så är det inte långt ner till Place Clichy och där tar man förslagvis Metron mot nya djärva mål eller om hungern har kommit så går det ju att slå sig ner på anrika Brasserie Wepler. Det roliga är att här får du betydligt mer valuta för pengarna än om du stannat kvar uppe på Place du Tertre och utmattad slagit dig ner på någon av serveringarna där, ölen du då beställer in för att släcka törsten med går då på ca 10 euro!

Annonser

6 svar so far »

 1. 1

  Fredrik said,

  Härligt, vi ska till paris i slutet på april. Måste ta vägen förbi! Kom gärna med fler bra tips 🙂

 2. 2

  Daddy-T said,

  Diverse tips kommer förhoppningsvis att publiceras jämn takt framöver, du får trycka på om jag kommer av mig.

 3. 3

  Fredrik said,

  Hrm, du kanske kan bli min ostguide på plats? 😉

 4. 4

  Daddy-T said,

  Är vi hemma så är det nog ingen omöjlighet.

 5. 5

  Ahaa, its pleasant conversation on the topic of this paragraph
  at this place at this weblog, I have read all that, so at this time
  me also commenting here.

 6. 6

  free resume help in philadelphia

  Montmartre | Ostbloggen


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: