Giljotin för hårda ostar

Giljotin för mimolette

Giljotin för mimolette

Helgen som passerade innebar ett kort men intensivt besök på Salon du Vin et de la Gastronomie i St Germain-en-Laye. Ferme Sainte-Suzanne hade ett litet bord med möjlighet till provsmakning av ost. Dessutom hade de tagit med sin giljotin som behövs när man skall dela på en vällagrad mimolette. Här räcker det dock inte med att låta bilan falla ner på osten utan det krävs att man vevar ner stålskivan (handtagen skymtar lite till vänster). Denna Mimolette var inte den franska varianten, Boule de Lille, utan ”originalet” från Holland.

Inga ostinköp denna gång men väl ett antal viner bland annat två kartonger Sancerre. Vinodlare Philippe Auchère som vi handlade av var en mycket trevlig man och har lovat att ge oss tips både på boende och bra matställen inför nästa tripp ner mot Sancerre och ”ostbyn” Chavignol som ligger alldeles i närheten.

Giljotinen introducerades i Frankrike 1792 under den franska revolutionen. I och med denna makabra uppfinning så skulle alla dödsdömda kunna få en likvärdig avrättning oavsett deras samhällsklass var tanken.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Torbjörn said,

    Jag gillar verkligen det här inlägget, kul idé med en ostgiljotin även om jag själv kanske föredrar hyveln.

    Bra blogg!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: