Piastrella

piastrella-etikettEtt inköp inför helgen som gick som gjordes enbart på grund av etiketten som talade om att här ligger det en ost tillverkad på opastöriserad buffelmjölk. Osten med det italienskt klingande namnet Piastrella är dock fransk.

På uppmaning av damen i ostdisken så fick den ligga framme i rumstemperatur under eftermiddagen för att bli i perfekt skick inför fredagkvällen. Det som sedan avnjöts skulle man vid en blindtest lätt kunnat gissa på en krämig färsk getost. Inget farligt och väldigt barnvänligt, den blev godkänd av två trettonåriga flickor som fullt ätbar vilket får ses som ett gott betyg.

Buffeluppfödare i departementet Cantal i södra Frankrike som tillverkade ”fransk Mozzarella” började 1998 tillverka denna krämiga ost som är gjord av opastöriserad buffelmjölk. 150 gram väger osten och samma tillverkare saluför även en Tomme, Tommete de Bufflonne, också tillverkad av opastöriserad buffelmjölk som jag skall försöka få tag på och provsmaka en annan gång.

Tillverkningen sker i Maurs och faktum är att vi passerade förbi området i somras, dock utan att se några buffelkor betandes på ängarna. Maurs ligger i sydvästra Cantal och i  området producerar man de också de kända AOC-ostarna Salers och Cantal som tillverkas av komjölk.

Piastrella

Piastrella

Maurs som är en liten fransk stad med drygt 2000 invånare  har från och till varit en plats som passerats av deltagarna i både Tour de France och Paris-Nice men i år så har banläggarna tänkt sig att andra städer och byar skall få äran att välkomna cyklisterna.

Annonser

4 svar so far »

 1. 1

  esping said,

  Hej ! Jag undrar över begreppet lait cru, är det samma sak som latte crudo på italienska ? Bokstavligen blir ju översättningen rå mjölk (råmjölk) d v s den extra kraftiga mjölk som produceras direkt efter kalvningen. Är detta en ost gjord på råmjölk eller betyder lait cru opastöriserad mjölk ?

 2. 2

  Daddy-T said,

  Lait cru översätts nog bäst som opastöriserad mjölk. Detta kan nog bli ämnet för ett längre inlägg, tack för tipset.

 3. 3

  Sofia said,

  Märkligt den ser nästan lite starkare ut när man tittar på ”skalet”. Man kan inte mer än sucka avundsjukt över utbudet av ostar…

 4. 4

  Daddy-T said,

  Ja, men den var faktiskt helt ofarlig, och utbudet är faktiskt helt enormt. Man kan fynda nya ostar varje vecka utan ansträngning.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: