Tvättade ostar

Till det yttre känns tvättade ostar lätt igen deras orangeaktiga färg. Till ostfamiljen tvättade ostar, som även går under benämningen kittostar, används såvitt jag kunnat konstatera endast komjölk. Förutom färgen så är en annan vanlig gemensam nämnare den ganska starka doft de kan sprida vida omkring. Kanske det är därför de ytterst sällan återfinns bland de ostar som restaurangerna dukar fram på sina bufféer.

Under lagringproceduren så badas (tvättas) ostarna regelbundet i saltlake och utsätts då också för en speciell bakteriekultur som får ostarna att anta sitt oranga yttre. Denna orangeaktiga skorpa är dock inget mögel likt det som utvecklas på vitmögelostar. Epoisses som är en minst sagt doftstark ost från Bourgogne tvättas dessutom med den regionala spriten Marc de Bourgogne.

I familjen tvättade ostar kan man, förutom redan nämnda Epoisses, hitta en del välkända namn såsom Langres, Livarot, Munster, Marolilles och Pont l’Evéque (intresseklubben kan notera att det är en av min kära hustrus favoritostar).

Vinvänner föreslår jag njuter dessa ostar med ett fylligt vitt vin gjort på pinot gris eller en röd bourgogne av det lättare slaget. Den som söker en lite mer komplex upplevelse  skall prova en riktigt mogen Epoisses tillsammans med ett glas Marc de Bourgogne.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Sofia said,

    Pont l’evéque är min favorit också. Din fru har bra smak!
    Intressant att det inte tycks finnas några get-/fårostar som är kittostar. Man kan inte låta bli att fundera på om det finns någon anledning.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: