Get- och fårostar

Ostar tillverkade av get- respektive fårmjölk klassas som en egen familj bland ostarna. Variationen på utformning och smak är dock mycket stor. Av frankrikes 45 ostar med AOC-beteckning så tillverkas 16 av dem av get- och fårmjölk, framförallt getmjölk skall tilläggas.

Smakmässigt så skiljer de sig ganska rejält från från komjölksostarna tycker jag. Franska fårmjölksostar har ofta en mild och väldigt krämig smak och getostarna de smakar ju getost helt enkelt, mer eller mindre framträdande. I norra Frankrike så dominerar komjölksostar medan det söder om Loirefloden och i alperna är lite mer jämlikt.

Framförallt i Loire kan man hitta många kända getostar och dessa kombineras förslagsvis med ett vitt vin från samma trakt, en crottin de chavignol med ett glas sancerre är  en svårslagen kombination. Getos är också den ost som man kan hitta i de mest skiftande former. Små runda hjul, stora och små ”bollar”, koner, pyramider, klockor…. varianterna är otaliga. Vikten går dock sällan över 300 gram till skillnad från de stora komjölkshjulen. Lagringstidenär sällan lång och en del äts lämpligast väldigt färska.

Fårost är nog för många svenskar detsamma samma som fetaost. En av världens mest kända och kopierade ostar, Roquefort, är också tillverkad av fårmjölk men har i övrigt nog inget gemensamt med fetaost förutom de många taffliga kopiorna. Roquefort hör nog dessutom bättre hemma i familjen grönmögelostar. Franska fårmjölksostar kommer annars ofta från trakterna kring Pyréenerna och ön Korsika och vid närmare efter tanke så tillhör de nog oftast familjen pressade ostar. Så fårostar kanske kanske inte är så aktuellt som en egen familj men nu har jag ju redan skrivit några rader så de får stå kvar tillsvidare.

Att chèvre är synonymt med getost är välkänt men det kan ju också vara bra att veta att när det står brebis på etiketten så är det fårmjölk det handlar om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: