Uurgiin byaslag

Frågan om det finns ost tillverkad av rå mjölk har intresserat en av Ostbloggens läsare och sporrad av detta har ostbloggen till slut efter idogt sökande på nätet hittat en ost som skall vara tillverkad av rå mjölk. Mandal.ca är en sajt som framförallt handlar om mongolisk nomadkultur. Där hittade jag lite uppgifter om bland annat osttillverkning som jag klippt in nedan.

Urrgiin byaslag är en mongolisk ost tillverkad av rå mjölk och som verkar kunna göras av både ko-, get- och fårmjölk. För att inte riskera att missa någon detalj så följer här beskrivning av tillverkningsproceduren på engelska

Urrgiin byaslag: Cheese made by mixing gal uurag (the first and thickest colostrum) and xelgii uurag, causing the curds to separate and then compressing the latter.

Xelgii uurag: The milk given by cows, sheep and goats two or three days after parturition, which becomes thinner and ceases to clot when heated. This milk is placed in a pot directly over a low fire, and is ladled up and poured back repeatedly into the pot as it comes to a boil.

Noteras kan ju att osten tillverkas av rå mjölk men att den färdiga produkten till 2/3 kan sägas bestå av pastöriserad mjölk.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    esping said,

    Tusen tack för din djupdykning i ämnet. Väldigt intressant. Här i Skåne gör vi Kalvadans på råmjölken. Min absoluta favoritdessert som påminner om en blandning av brylépudding och ostkaka.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: