Veckans AOC – Ossau-Iraty

ossau-iraty

Osten med det konstiga namnet är en pressad fårost som tillverkas längst ner i sydvästra Frankrike. Namnet är en kombination av namn från de två franska landskap som osten tillverkas i. Ossau kommer från bergstoppen Pic du Midi d’ Ossau i landskapet Béarn och medan Iraty kommer från la forêt d’Iraty som är en skog i den baskiska delen av Frankrike. Det finns dokumentation som visar att fårost tillverkats i området sedan 1400-talet och AOC-status fick osten 1980.

Den cylinderformade osten har en standarddiameter på 26 cm och en tjocklek på på 9-12 cm för den pastöriserade varianten som tillverkas i större mejerier. På gårdar tillverkas även Ossaou-Iraty fermier som som då är opastöriserad och oftast mindre i storlek. Till det yttre som omges den av ett gråaktigt och lite orangefärgat hårt skal, inuti så den den gräddfärgad. Ett vällagrat exemplar kan utveckla en ganska intensiv och stark smak men det går även att hitta milda varianter med kortare lagringstid.

En god ost som även går att använda i matlagning. Vi fick för första gången på månader användning av en osthyvel i helgen när jag hyvlade skivor som senare användes som fyllning i kalvrullader tillsammans med lufttorkad skinka och salvia. Prova den gärna tillsammans med gelée piment d’espelette som tillbehör och dryckesvalet med lokalanknytning blir denna gång ett glass torrt vitt vin från Jurançon.

Förutom nämnda ost så hittar vi i landskapet Béarn staden Pau. Där föddes 1763 hör Jean-Baptiste Jules Bernadotte som senare skulle byta namn till Karl XIV Johan och bli kung av Sverige och Norge, i Norge fick han dock kalla sig Karl III Johan. Breven hem till Frankrike undertecknade han nog ändå ganska säkert med Charles XIV Jean de Suède.

Annonser

5 svar so far »

 1. 1

  Annette said,

  Det här är en av mina absoluta favoritostar.

  Ett förslag på tillbehör helt utan lokalanknytning är åkerbärssylt.

 2. 2

  Sofia said,

  En ost med lite historia. Verkar spännande. Låter synd att hyvla dock 😉
  Vad är gelée piment d’espelette?

 3. 3

  Daddy-T said,

  En gelé med chilifrukten Espelette som smaksättare, medelstark tycker jag. Även tips på tillbehör utan lokalanknytning emottages och noteras tacksamt.

 4. 4

  Fredrik said,

  Hade för avsikt att blogga om iratyn i höstad men måste fått ett måndagsexemplar… besk som tusan.. usch!

 5. 5

  Esping said,

  Mitt nya favorittillbehör till såväl vällagrade hårdostar som gorgonzola är vingelé från Bressan (www.bressanwines.it ). Finns i två varianter, en gjord på Verduzzo och en på Schiopenttino. Inte så söta men ytterst delikata


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: