Pressade ostar

Ytterligare en ostfamilj. Namnet pressade ostar kommer sig av att man under tillverkningen pressar ostarna när de ligger i sina formar. På detta sätt avlägsnas överflödigt vatten innan osten lagras. Här finns ostar av alla de olika mjölkslagen och allt ifrån jättehjul som Parmigiano Reggiano, Comté, Gruyère och Emmenthaler till ”lättviktare” som Saint-Nectaire (1,7 kg).

Dessa ostar är mer kända under namnet hårda ostar och det är även här som man hittar de flesta välkända svenska ostarna såsom Prästost, Grevé och Västerbottensost m fl. Bland de pressade ostarna så kan strukturen variera, tät (ex. Comté), grynpipig (ex. prästost) och rundpipig (ex. grevé). De olika strukturerna hänger ihop med gasbildning som sker under lagringsperioden, men detta är ett ämne som jag tror skall avhandlas separat.

Denna ostfamilj är den mest populära i Sverige och svenskarna lär också vara de som konsumerar mest hårdost i hela världen, då gärna med hjälp av den norska uppfinningen osthyvel.

Annonser

2 svar so far »

 1. 1

  Hallvard said,

  Hallo der

  Dette var en morsom blogg, og her lærer man mye! Selv er jeg en svoren tilhenger av Comté, men Västerbotten hadde jeg aldri hørt om før jeg leste om det her. Og siden jeg nettopp har fått en ostebutikk ved siden av skolen min her i Oslo, kjøpte jeg med litt Västerbotten til fjells nå i påsken. Mmmm…

  Keep it coming, Torbjørn!

 2. 2

  Daddy-T said,

  Hallo,
  det finns ju även några välkända norska ostar som jag borde skriva om.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: