Grönmögelostar

Sist ut i raden av presenterade ostfamiljer blir grönmögelostarna. Namnet säger allt även om en del av dem genom sitt utseende kan kallas blåmögelostar. En annan vanlig benämning i svenska ostdiskar är ädelost. Eftersom jag numera är starkt påverkad av den franska världsbilden så driftrar jag mig till att skriva att världens mest berömda grönmögelost heter Roquefort. Ostvänner i Italien går säkert i taket och hävdar Gorgonzola liksom britterna som håller på sin Stilton.

Liksom för vitmögelostar så påförs en speciell mögelkultur under tillverkningen. Skillnaden är att det dels rör sig om en annan mögelkultur än för vitmögelostar och för grönmögelostarnas del så blandas den in i ostmassan.  För att möglet skall utvecklas så krävs syre och därför måste man perforera ostarna  vilket sedan väl framgår när man sker i osten och ser hur möglet vuxit. Ostarna pressas inte och de flesta är väldigt krämiga till sin konsistens.

Här kan man med gott mod rekommendera de söta franska vita vinerna från Sauternes, Monbazillac och Jurançon eller passa på att ta fram portvinsflaskan du fick i present men aldrig kommit dig för att öppna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: