Åter till opastöriserad mjölk och AOC

camembert-isigny-aoc

La coopérative d’Isigny-Sainte-Mère har nu åter börjat tillverka Camembert av opastöriserad mjölk. Efter två års uppehåll och den förlorade tvisten om hur en Camembert de Normandie skulle få tillverkas så produceras återigen Camembert de Normandie i Kooperativets lokaler.

Det var i april 2007 som La coopérative d’Isigny-Sainte-Mère och en annan jätte Lactalis slutade tillverka camembert med opastöriserad mjölk, av hänsyn till folkhälsan. Lactalis fortsatte dock att tillverka Camembert de Normandie i en av sina mindre anläggningar. Isigny-Sainte-Mère pastöriserade inte mjölken utan mikrofiltrerade den men det ansåg inte kontrollorganet INAO  var i överensstämmelse med AOC-reglerna.

Hur den nygamla osten från Isigny-Sainte-Mère smakar återstår att se, den inhandlades på supermarchén och är ännu inte redo för avsmakning.

Annonser

4 svar so far »

 1. 1

  Annette said,

  Om jag inte har helt fel hade övergången till pastöriserad mjölk inte bara med folkhälsan att göra, utan var mycket beroende av att det är enklare att hantera pastöriserad mjölk vid industriell tillverkning.

  En riktigt mogen camembert är en upplevelse. Min favoritdryck till är champagne, men det är nog bara för att jag är ostsnobb.

 2. 2

  Daddy-T said,

  Så sant, och till USA som är en stor marknad går det inte att exportera opastöriserad Camembert.

 3. 3

  Staffan said,

  Just denna ost gjorde igår stor succé på påskbordet. Den försvann i ett nafs och flera löften att aldrig mer köpa ”Camembert” i svenska snabbköp avlades.

  Ostbrickan, som även innehöll en getost och en Pavé d’Auge, sköljdes ner med en torr Gewürztraminer från Sydtyrolen. Också det uppskattat.

 4. 4

  Daddy-T said,

  Låter bra och löften som att avstå ”fulcamembert” ännu bättre


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: