La Ferme des 3 Ponts

f3p-1

Ca 5 mil sydväst om Paris ligger la Ferme des 3 Ponts. En solig dag i förra veckan så blev det ett besök på gården. Med hjälp av GPS så kan man komma långt men inte ända fram då vägbeskrivningen till denna gård inte innehåller någon adress utan är mer av slaget någonstans mellan dessa byar. Efter lite letande och en omväg för att garanterat köra på rätt väg och åt rätt håll så dök det till slut upp en skylt längs vägen som pekade in till gården.

Vi var de enda besökarna förutom en skolklass som fick undervisning i hur det går till att göra mejeriprodukter av getmjölk. Gården har 85 getter av raserna saanen och alpine samt 25 kor som sällskapar getterna. Saanen är ursprungligen en schweizisk getras med helt vit päls som finns i Frankrike sedan drygt tjugo år tillbaka. Alpine (den bruna på bilderna) kommer från ursprungliegn från de franska/schweiziska alperna och är den vanligaste geten för mejeriproduktion i Frankrike.

collage

På gården produceras ett flertal olika getostar, samtliga opastöriserade. Allt från ultrafrais (dagsfärsk) till några veckors lagring och i ett flertal former, alla finns för provsmakning före köp. Vårt val föll på en Cabriotte som kommer att recenseras på ostbloggen inom kort. Förutom ostar så finns även andra lokala produkter till försäljning och här hittade jag för första gången ölet Volcelest  från bryggeriet Brasserie de la Vallée de Chevreuse som också ligger strax sydväst om Paris. Volcelest blonde smakade riktigt bra och när tillfälle ges kommer även det övriga sortimentet att inhandlas.

För den som har planer på att besöka gården och tänker använda GPS så är koordinaterna: 48°39’36.85”N  1°54’1.03”E. Testa koordinaterna på Google Earth så får du en flygtur till gården.

Annonser

5 svar so far »

 1. 1

  SebbeSula said,

  Tack så mycket för kommentaren 🙂 Sånt håller humöret på topp!
  Intressant att ha en ostblogg. Ska läsa lite, för sånt är spännande. Blir det något skrivet om viner när du ändå är och nuddar i området? 🙂
  Mvh

 2. 2

  Daddy-T said,

  Vinskrivande är inte prioriterat men kommer nog att öka på sikt, det ligger ju nära till hands.

 3. 3

  Esping said,

  Jag hoppas att du inte nöjer dig med att inhandla ölen utan även kommer att avhandla den. Kollade in hemsidan och det såg spännande ut. Går den du provade att jämföra med en belgisk blonde eller handlar det om en helt egen stil ?

 4. 4

  Daddy-T said,

  Ölen försvann samtidigt som Frankrike spelade VM-kval mot Litauen (1-0). Minnesbilden är att den liknar mer sina belgiska kollegor än de franska. Nytt inköp kommer att göras och kanske recenseras här.

 5. 5

  […] Om jag förstod rätt så ska det vara uteslutande två olika raser för framställning av getmjölk till just den här osten och det är getter från de Schweiziska alperna, Sannen som är helvit och Alpine som är brun som används. Vincent och Mary Agnes har uteslutande Sannen. Fler bilder på getter hittar du hos ostbloggen. […]


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: