Marie Harel i Vimoutiers

Under helgen som var passade delar av familjen på att ta en tur till Normandie. Inte av slump utan mera på grund av undertecknads planering  kom vi att passera genom staden Vimoutiers. Här hittar man bland annat Musée du Camembert vilket dock hade stängt när vi passerade förbi. Vi tog oss istället en titt på statyerna föreställande Marie Harel.

marie-harel-i

Här syns statyn som restes 1928 och är placerad mittemot kyrkan i byn. Den 14 juni 1944, under andra världskriget, så bombade amerikanskt flyg av misstag Vimoutiers och nästan hela byn utplånades. Det var då som huvudet på statyn föll av och senare försvann spårlöst.

Om man fortsätter till kommunhuset och torget där det hålls marknad så finns ytterligare en staty av Marie Harel, denna gång med huvudet i behåll. Denna staty är skänkt av ”400 men and women making cheese in Van Wert, Ohio, USA, with the cooperation of  the commitee on aid to Vimoutiers”, kan man läsa på en plakett på sockeln till statyn. Det var arkitekten Welles Bosworth som 1947 bildade kommittén för hjälp till återuppbyggnad av Vimoutiers och 1956 avtäcktes den nya statyn.

marie-harel-ii1

En mindre kopia av statyn skänktes senare av invånarna i Vimoutiers till arbetarna vid Bordens ostfabrik som tack för deras hjälp med den nya statyn på Marie Harel. Denna staty återfinns idag en park vid staden Van Werts stadsmuseum. På Bordens numera nerlagda ostfabrik i Van Wert tillverkades bland annat den numera försvunna kittosten Liederkranz cheese som trots det tyskklingande namnet var en amerikansk  ost. 1985 försvann den från marknaden men rykten säger att bakteriekulturen för osten fortfarande hålls vid liv.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Esping said,

    Va bra med förklaringen till den huvudlösa statyn. Jag trodde för ett ögonblick att Marie Harel var urmodern till modernt offentligt ledarskap.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: