Grattis på nationaldagen Norge och alla norrmän.

osthyvel

Idag är det Kongeriket Norges nationaldag. Ostbloggen gratulerar genom att skriva om den uppfinning som vårt grannland berikat omvärlden med, osthyveln.

Thor Bjørklund heter mannen som 1925 uppfann osthøveln eller som vi svenskar säger osthyveln. Möbelsnickare Bjørklund som skar sina ostskivor med kniv skall till slut ha blivit så irriterad på att de inte blev tunna nog att han började experimentera med sin snickarhyvel och så småningom kom på det vi idag kallar osthyvel. Han fick patent på den och startade även företaget Thor Bjørklund & Sønner AS som än idag tillverkar bland annat osthyvlar.

I vår kökslåda så räknade jag nyligen in 4 st osthyvlar vilket nog inte är onormalt i ett svenskt kök. I Frankrike så är tingesten dock tämligen okänd och kan vara näst intill omöjlig att hitta i affärerna. Ytterst få franska ostar lämpar sig för hyvling och de som gör det attackeras bäst med kniv. Det stora möbelvaruhuset saluför dock givetvis tingesten i Frankrike och även här heter den Smaka.

Likt den elaka tandläkaren spelad av Rolv Vesenlund som tvingar sin patient att hålla med om att Volvo Sonett är italiensk och har sex förgasare,  hävdar många norrmän att även pappersgemet skulle vara en norsk uppfinning, så är dock inte fallet varför norges bidrag bland oumbärliga hjälpmedel får stanna vid just osthyveln. Den vattentäta tepåsen fick de aldrig patent på.

Annonser

4 svar so far »

 1. 1

  Fredrik said,

  Haha… Rolv Vesenlund är kungen – och grattis Norge – de kan få cred för hyveln. 4 stycken även i vårt kök.

 2. 2

  Ja, også må du ta med sprayboksen den er visst også Norsk.

 3. 3

  Daddy-T said,

  Ok, sprayboksen hade jag helt missat. Lyckas jag hitta en koppling mellan sprayburk och ost så lovar jag att det skall uppmärksammas.

 4. 4

  Joel said,

  Tyvärr är Ikeahyveln riktigt kass. Mest pang för pengarna får man om man handlar Sveico-hyvlar på ICA. Mycket billiga, mycket bra.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: