La Taupinette

taupinette

Taupinette är namnet på denna ost av opastöriserad getmjölk. 10 dagars lagring och sen har man ca en vecka på sig att konsumera den. Lite lätt krämig inuti och med aska utanpå men framförallt så hade detta exemplar den där perfekta getostsmaken som gör att det blir svårt att låta bli att ta en bit till. 10 dagars lagring och sen har man ca en vecka på sig att konsumera den. Fromagerie Jousseume i Roullet, Poitou-Charentes, var det som tillverkat mitt perfekta exemplar. De tillverkar förutom getost även aperitifvinet Pineau de Charentes vilket skall passa utmärkt ihop med osten. En flaska Pineau från dem får jag nog vänta på till i september då de är representerade på en mässa i Paris.

Namnet Taupinette kommer från ”storasyster” Taupinère (270 gram). Taupinière betyder mullvadshög på franska och det är ganska lätt att se likheten. Taupinette är kanske mer en lik en sorkhög men vad det heter på franska vet jag inte och Taupinette låter antagligen betydligt trevligare. Undrar om någon svensk osttillverkare skulle döpa sin ost till något dylikt.

Annonser

3 svar so far »

 1. 1

  ÅÅ jeg som trodde det var en skilpadde men en gang… 🙂

 2. 2

  Kinna said,

  Vet du om det är något man kan få tag på i Sverige eller är det bara priviligierade fransmän och ni som gör det? 😉

 3. 3

  Daddy-T said,

  Sköldpadda passar ju faktiskt jättebra som alternativt namn. Såd inte osten i Sverige i somras men man vet ju aldrig, håll utkik.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: