12 000 euro för en halv Idiazábal.

I förra veckan så klämde man i fransk radio ur sig en nyhet om ost som faktiskt inte gällde Frankrike. Det var i Spanien som det slagits nytt rekord i vad man betalat för en ost på årliga auktionen i Ordizia i Baskien.

Sedan 36 år så inträffar detta evenemang den andra onsdagen i september och detta års vinnare i klassen för Idiazábal blev en rökt variant från tillverkaren Mausintxa, 12000 euro för en osthalva som väl väger ett drygt halvkilo. Idiazábal är en pressad ost som görs av opastöriserad fårmjölk. Den skall ha en rökig smak även om man köper den orökta varianten. Chansen att hitta just en ostbit från just denna tillverkare är antagligen liten men man kan ju hålla ögonen öppna. Begriper inte riktigt hur man uttalar de baskiska namnen med alla sina x men om man lyckas med osten så skall det på Systembolaget finnas ett vitt vin från Txakoli som skall passa bra ihop med osten. Maskuribai 2008 eller om man tröttnat på tungvrickning, nr 95254.

Mer läsning finns på den baskiska nyhetssajten eitb.com och det var även här jag hittade nyheten om att vinet Txakoli ”erövrar” Sverige.


Annonser

3 svar so far »

 1. 1

  SM said,

  Tack för vintipset, har inte lyckats få tag på txakoli på bolaget tidigare. Bäst att skynda sig innan de 1500 flaskorna tagit slut.

 2. 2

  SM said,

  Den hjälpsamma personalen på Systembolagets butik i Söderhallarna avrådde mig från köp. Surt och inte ursprungstypiskt var omdömet.

 3. 3

  Daddy-T said,

  Tråkigt men samtidigt ett exempel på hur bra systembolaget kan fungera. Samtidigt kan man ju undra hur vinet slank in sortimentet. Får väl hoppas att det dyker någon bättre representant så småningom.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: