Veckans AOP – Pouligny-Saint-Pierre

Pouligny-Saint-Pierre

Pouligny-Saint-Pierre är en pyramidformad getost som förutom formen även har regionen Berry i Loiredalen gemensamt med osten Valençay. Pyramidformen är dock betydligt brantare och den skall vara inspirerad av av formen på byns kyrka. AOC sedan 1972 och numera också AOP.

Görs av opastöriserad getmjölk och väger 250 g, är12,5 centimeter hög med en platå på toppen som är ca 2,5 cm i fyrkant. Till det yttre kan den ha två helt olika utseenden, antingen som på bilden ljus eller svagt blåmögelfärgad. Båda varianterna innefattas i AOP-bestämmelserna och utseendet beror på vilket  mögel som påförs under lagringen. Den ljusa varianten är krämigare och har mildare smak än den blåmögliga så den kanske är att rekommendera som instegsost för de som tvekar inför getostsmak.

Förutom färgskillnad så får den även tillverkas i en lite mindre variant och det är den som syns på bilden. När osten ligger i ostdisken så sitter det en guldfärgad remsa tvärsöver den och även här kan man se två varianter, en med grön markering för ost tillverkad på gårdar och en med röd markering för varianten som kommer från ett större mejeri.

Pouligny-Saint-Pierre har två smeknamn som kanske inte är så svåra att förstå, pyramiden respektive Eiffeltornet. Dryckestipset blir som vanligt när det kommer till getost, ett torrt vitt vin från regionen. Nästa gång det korkas upp Sancerre så passa på att prova denna ost.

Annonser

4 svar so far »

 1. 1

  Chezsofia said,

  Eiffeltornet alltså… Har du provat båda varianterna?

 2. 2

  Eva Jeppsson said,

  Man blir så sugen på osten, mmmmmmm
  och den är ju alldeles gratis på lchf
  vi ses

 3. 3

  Daddy-T said,

  Har bara provat den ”vita” och med rött band än så länge.

 4. 4

  stephan said,

  Har du testat Haut-Poitou, Sauvignon till halva priset mot Sancerre! Upptäckte det ikväll och det gick bra mot St-Maure de Touraine.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: