La Vache Normande

vache normande tete

Denna nuna tillhör en kossa av rasen Normande. Det är den ko som står för merparten av mjölkproduktionen som används vid osttillverkning i Normandie. Rasen som den ser ut idag tillkom i slutet på 1800-talet då man korsat fram den från de tre raserna; Cotentine, Augeronne och Cauchoise. Många hävdar att den dessutom härstammar från nordiska kor som vikingar skulle fört med sig för men än tusen år sedan. Det låter ju trevligt och med den upplysningen i ryggen kan man ju sträcka på sig och hävda att utan oss nordbor så hade inte osten smakat som den gör idag.

700-800 kg väger den, mankhöjd drygt 1,4 meter och producerar i snitt mer än 6000 kg mjölk om året. Ungefär en fjärdedel av antalet kor i Frankrike är av denna ras.

Det finns möjlighet att bli fadder till en Normande om man så vill. Ostbloggen har givetvis tagit på sig denna roll och hemma på väggen sitter ett certifikat som intygar fadderskapet åt Apogee, född 2005 och som tillbringar dagarna på farmen la Croix Blanche i Vimoutiers. Mjölken används sedan för att framställa de excellenta ostarna Pont l’Eveque, Livarot och Camembert de Normandie.

Vill du prova så skriv ner namn och adress på ett papper och skicka detta i ett brev till: ”Parrainez une vache Normande”, BP38, 14 140 Livarot, Frankrike. Vet inte om det fungerar från andra länder än Frankrike men det kan ju vara värt att prova. Det är den kända osttillverkaren E. Graindorge som står bakom det hela. Förutom fadderskapet så blir man medlem i och kan utnyttja alla fördelar som erbjuds av Club des Amateurs de Fromages Normands AOC E. Graindorge, dvs du får en tidning och lite inbjudningar till evenemang.

Annonser

7 svar so far »

 1. 1

  SebbeSula said,

  Tack så mkt =)
  angående rubrikerna man ser när man håller musen över, så är jag inte med på hur du menar. Är det inte alla inlägg dne kommer upp på? Eller är det inte hela texterna? 🙂

 2. 2

  SebbeSula said,

  Det var mycket mysko. Det är helt vanlig Alt-text, vilket ska funka utan problem oavsett webbläsare etc. För mig funkar det utmärkt 🙂
  Nåja, man överlever nog.. hoppas jag. hehe

 3. 3

  Eva Jeppsson said,

  Ja, men herregud Torbjörn har ni haft maskerad, Susanna blev jättebra som ko:::::))))))
  Nej skämt o sido, den är jättesöt, är ni verkligen faddrar till den?
  Önskar er en härlig helg
  kram från Sweden!!!

 4. 4

  Andrea said,

  Hej,
  Sitter och läser din ostblogg och klockan är 22:43 på lördagskvällen. Känner plötsligt att jag måste leta i kylen efter någon ost. Har dock inga högre förväntningar över vad kylen har att erbjuda ikväll. Vilken fin kossa! Själv ska vi skaffa mops, mycket mer behändigt!

  Tack för en trevlig blogg.

  Kram från Ekerö

 5. 5

  Daddy-T said,

  Maskerad är ingen dum idé, tema ost kanske blir lite svårt men lantbruk kanske fungerar. Självklart är vi faddrar till kossan har dock inte haft vägarna förbi farmen ännu.
  Skall bli kul att se mopsen så småningom, blir det en kille eller tjej?

 6. 6

  Jeanette said,

  Hej!
  Jag håller på med ett skolarbete i Djurkunskap, undrar därför om jag får lov att använda en bild ifrån din bild till klassens wikisida? är det din bild, får jag i så fall låna den? Om inte, vad har du fått den ifrån?

  Självklart kommer jag att i så fall referera till källan.

  /Jeanette Andersson

 7. 7

  Daddy-T said,

  Hej, du fr grna anvnda bilden. Jag tog den under en utlykt i Normandie i maj 2009 och den r tagen ngonstans i nrheten av Cambremer som ligger en bit frn Caen. Behver du den i bttre upplsning s hr av dig, jag tror att jag har kvar den p en hrddisk.

  Lycka till med skolarbetet.

  /Torbjrn Martinsson


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: