Lyxchips av fårost

Under förra helgen så var det åter en trevlig mässa i Parc Floral, Mer et Vigne et Gastronomie. I familjekalendern så fanns det även inbokat en fotbollsaktivitet för mini-Zlatan varför det blev som så att familjens feminina del åkte till Parc Floral och killarna till Orsay för att prova Urban Football.

På söndagkvällen återsamlas alla hemma igen och bland matfynden som plockas upp finns givetvis två ostar, min kära hustru börjar dock skruva på sig när jag frågar vad hon har köpt. De skrev det på omslagen förklarar hon raskt med tillägget att det blev lite dyrt. Upp med paketen på bordet för att se vad som skall avnjutas. Med blå kulspetspenna fanns textat Brebis respektive Vache et Brebis vilket innebar en fårost och en ost av både får- och komjölk. Ut trillar även kvittot som kan bekräfta misstanken att de kommer från Pyrenéerna, det är i alla fall signaturen ”les Bergers Pyrenéen” som avslutar kvittot med ett merci de votre visit, a bientot.

brebis

Ytterligaren en titt på kvittot säger att vi nu framför oss har nästan ett kg ost från Pyrenéerna inköpt med kilopris på ca 40 euro!! Normalpris hos handlarna på marknaden brukar vara ca 25-28 euro kilot för motsvarande ostar. De skall i vilket fall som helst ha fått medalj i någon tävling lyckas frun komma på. I övrigt så är minnesluckan total vad gäller producent, plats och ev lagring. Hur som helst så smakade på ostarna väldigt gott.  Får- och komjölksosten var ganska hård och krävde en rejält vass kniv för att få loss fina skivor.

Denna mängd ost är ju inget man sätter i sig en kväll och nu har slutligen den sista biten av fårosten omvandlats till något som är att betrakta som ganska lyxiga chips och om jag själv får säga det är det mer naturchips över dessa än vad OLWs variant. OLW har en serie som de av någon anledning kallar naturchips, om du undrar vad som gör dem naturliga läs vidare här.

chips-brebis

För att åstadkomma dessa naturliga fårostchips behöver man en bit Tome de Brebis (fårost men ej att förväxla med Fetaost). Sätt ugnen på 180 grader och riv osten  med ett rivjärn. Lägg den rivna osten i små (ca 6 cm i diameter) platta högar på en plåt täckt med bakplåtspapper. På med önskad krydda, jag använde spiskumminfrön, vallmofrön och krossad rosépeppar. In i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Och här fick jag äntligen åter igen lite nytta av en osthyvel när jag lossade chipsen från bakplåtspappret. Efter provsmakning så kan jag lova att detta tilltugg kommer att dukas fram även kommande helgkvällar.

Chips som dessa kan man ju givetvis även göra av andra ostsorter, men välj då en pressad ost som du kan riva. Brie är alltså inte att rekommendera och inte heller Feta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: