Cabrion

cabrion-de-la-GuyotteCabrion är en getost från regionen Bourgogne. Vi har haft nöjet att njuta av en variant som heter Le Cabrion de la Guyotte under snart en veckas tid. Den påminner väldigt mycket om Charolais som också produceras i Bourgogne. Likheterna sitter framförallt i smak, konsistens och form, Cabrion är dock lite mindre till storleken. När man skurit en bit av den ganska torra och hårda osten så är det lätt att få associationer till ytan på ett Staedtler Mars Plastic suddgummi, dock bara till utseendet. Lite mögel på utsidan är är bara bra för det antyder ju att osten har några veckor på nacken  och har utvecklat en god smak. Getost och vitt vin är en säker kombination och eftersom vi är en bit från Loire så skippar jag Sancerre denna gång och föreslår en Pouilly-Fuissé.

cabrion

La Guyotte är namnet på ett vattendrag som slingrar sig fram i trakterna för tillverkningen och som så småningom ansluter sig till den mer  floden Doubs som in sin tur är ett biflöde till den ännu mer kända floden Saône som i sin tur i Lyon flyter ihop med Rhône som får anses ytterligare mer känd. När Rhône sedan närmar sig Medelhavet delar den på sig i två armar och det är mellan dessa som man hittar deltaområdet Camargue, med sina välkända vita hästar och sin salttillverkning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: