Napoleonbakelse à la Normandie

Ostbloggen firar idag ett år och dagen till ära blir det en normandisk ostvariant på Napoleonbakelse. I Frankrike som är Napoleons hemland heter samma bakelse dock Mille-feuille. För att åstadkomma denna bakelse behöver man för en gångs skull leta efter en inte alltför mogen Camembert då den skall skäras i skivor.

napoleon

Receptet till denna jubileumsbakelse är enkelt. Skär Camembertosten i tre skivor. Skala och kärna ur ett äpple, förslagsvis Golden Delicious, och skär detta i ca 0,5 cm tjocka skivor. Smält 50 gram smör i en stekpanna och häll i en matsked socker och sedan i med äppelskivorna. Låt äppelskivorna få fin färg och häll sedan på 2 matskedar Calvados och flambera. Låt äppelskivorna svalna innan du bygger ihop Camemberten igen med två lager äpple som fyllning. Paketera detta i smörpapper och låt stå i rumstemperatur i ca 10 timmar, vänd på den då och då. Paneringen består av ca 40 gram valnötskärnor som körts i mixer och sedan blandats med två matskedar ströbröd. Smält lite smör och pensla osten ordentligt innan du panerar med valnötsmixen.

För en riktigt normandisk matupplevelse så bör nog den här bakelsen intas tillsammans med ett glas cider, gärna en AOC Pays d’Auge.

Napoleonbakelsen sägs ha fått sitt namn från Kejsare Napoleon. Den som Napoleon som åsyftas är dock inte den person som ombesjungs i ABBAs hit Waterloo. Det är istället hans brorson Ludvig Napoleon Bonaparte mer känd som Napoleon III som fått ge namn åt bakelsen. Napoleon III har passande nog en anknytning till Camembert då det sägs att han 1863 träffade Marie Harels svärson Victor Paynel och fick smaka en av hans Camembertostar. Kejsaren uppskattade osten så mycket att Paynel fick bli ensam leverantör av Camembert till det kejserliga hovet.

Ludvig Napoleon Bonaparte föddes år 1808 och blev 40 år gammal Frankrikes första president. Fyra år senare, 1852, lyckades han med konststycket att bli kejsare och tog sig då namnet Napoleon III. Under hans ledning stärktes Frankrikes ställning i Europa genom ett antal militära segrar. 1870 var det dock färdigkrigat och han tillfångatogs av Preussarna vid slaget i Sedan. I princip omgående utropade den franska regeringen då republik och därmed blev Frankrikes förste president även dess siste monark. Napoleon III framlevde sina sista år i exil i England och dog år 1873.

Annonser

5 svar so far »

 1. 1

  Chezsofia said,

  Mmm en bakelse helt i min smak! Är den egenkomponerad?
  Man får passa på att gratulera på 1årsdagen då.
  Intressant information om Napoleon också.

 2. 2

  Margareta said,

  Grattis på 1årsdagen! Jag hoppas, att du bjuder på bakelsen, när vi träffas i november.

 3. 3

  Daddy-T said,

  Den är inte helt egenkomponerad utan gjord med inspiration från en tidningsartikel och med lite mer normandisk touch och den kan säkert återskapas i november.

 4. 4

  Frun i huset said,

  Fick tipset att Cider ar en mycket god dryck till Camembert!! Vart att testa!

 5. 5

  green smoke said,

  Bought a green smoke for my brother, my personal co-worker, and my own mother.
  Could fill this particular box along with reasons why they will and my self are extremely satisfied and i also continue to inform
  my colleagues about this product. ThankYou GREENSMOKE!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: