Schweizerost

De flesta känner nog igen uttrycket ”ihåligt som en Schweizerost”. Uttrycket används ju oftast i negativ mening  för att uttrycka att något inte är riktigt bra. Vilken ihålig ost är det då som avses? Den schweiziska ost som avses är Emmentaler vilken är lätt att känna igen på de  stora runda hålen. Emmentaler tillverkas av komjölk och hålen uppstår under lagringen då koldioxid bildas i osten. På grund av att skalet hårdnar under lagringen kan gasen inte ta sig ut och det bildas håligheter i osten.

Schweizisk Emmentaler har AOC sedan 2006 men namnet är inte skyddat och Emmentalerost tillverkas i många länder, bland annat i Finland och Frankrike. Frankrike är världens största producent och Emmentaler är troligtvis den mest producerade och konsumerade osten i hela Frankrike. Konsumtionen sker dock till största delen i form av riven Emmentaler som används i matlagning. För egen del så föredrar jag hellre riven Comté när det gäller gratänger och liknande.

Emmental är namnet på en dalgång i kantonen Bern i mellersta Schweiz. Emme heter floden som flyter fram i dalgången och Tal betyder dalgång på tyska.

Annonser

2 svar so far »

  1. 1

    Freppan said,

    Behöver ett passande båtnamn på temat schweizerost, några briljanta förslag?

  2. 2

    agda lindell said,

    ost är gott!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: