Mont d’Or

Den franska osten Mont d’Or hör hemma i departementet Doubs i östra Frankrike och gränstrakterna mot Schweiz. Osten är gjord av opastöriserad komjölk och kan kategoriseras som en tvättad ost. Den har dock inte som många andra tvättade ostar  ett rödaktigt yttre utan ett mer gulbrunt skal.  Denna ost får bara tillverkas under perioden 15 augusti till den 15 mars och försäljning får ske mellan den 10 september och den 10 maj. Efter minimum 21 dagars lagring på granplanka omsluten av granbark så säljs den i en ask som även den är gjord av gran. Storleken på askarna varierar från 11 till 33 cm i diameter och vikten från 480 gram till 3,2 kg (ask inkluderad!). AOC-status sedan 1981.

mont-d-or

Mont d'Or

Vi avnjöt den på det troligen vanligaste sättet, ”ugnsbakad”. Man gör ett hål i toppen och häller på vitt vin och gärna lite pressad vitlök, efter ca 20 minuter i ugnen kan man ta ut en härligt doftande och mycket krämig Mont d’Or som avnjuts tillsammans med kokt potatis och charkuterier. Vår vänlige vinhandlare hade tre förslag på vin; Rousette de Savoie, Crépy eller en Riesling från Alsace. Vårt val föll på en Crépy och den satt som en smäck.

Mont d’Or är även som hörs på namnet ett berg och det har sin högsta punkt 1463 meter över havet. Namnförvirringen kring denna ost är ganska total och i ett kommande inlägg så skall jag försöka reda ut begreppen kring de franska och schweiziska varianterna på denna ost.

Annonser

3 svar so far »

 1. 1

  katarina said,

  oh! den osten är underbar! det får det att vattnas i munnen på mig! Ost, ost ,ost. Sååååå gott!!
  Tack för kommentaren häromdagen! Blev jag glad för. 🙂

 2. 2

  Chezsofia said,

  Låter fantastiskt. Kan inte påminna mig att jag har ätit osten någon gång åtminstone inte på det sättet.

 3. 3

  Braces Appointment Process

  Mont d’Or | Ostbloggen


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: