Mont d’Or eller Vacherin Mont d’Or det är frågan

Kärt barn har många namn och det gäller definitivt den goda osten Mont d’Or som har anor från 1800-talet.

Le Mont d’Or är namnet på en bergstopp i Jurabergen men även namnet på en fransk ost med AOC- och AOP-status. Denna franska ost kan även säljas under namnet Vacherin du Haut-Doubs medan man på andra sidan sluttningen av Mont d’Or tillverkar en i princip identisk ost vid namn Vacherin Mont d’Or med schweizisk AOC-status.

Osten har anor sedan 1800-talet och lär ha tillkommit sedan tillgången på getmjölk blivit för dålig i området. En getost kallad Chevrotin blev då ersatt av komjöksosten Vacherin. Namnen är logiska då get heter chevre och ko heter vache på franska. Tillverkningen skedde i godan ro på båda sidor gränsen men på 1970-talet lyckades schweizarna skaffa sig ensamrätten till namnet Vacherin Mont d’Or. Av någon anledningen så valde då fransmännen att ha två namn på sin ost, Mont d’Or respektive Vacherin du Haut-Doubs.

Alla tre säljs i träaskar tillverkade av gran och lagringstiden är ungefär densamma, ca tre veckor. De franska ostarna är till skillnad från sin schweiziska kusin tillverkade av opastöriserad mjölk. 1987 Schweizarna började pastörisera sin ost efter att det upptäckts att ett parti av osten spred salmonella. Efter denna åtgärd så öppnades även möjligheten för dem att exportera osten till USA dit det annars är omöjligt med tanke den korta lagringstiden. Volymmässigt så är Frankrike överlägset med en årsproduktion på ca 4 000 ton mot Schweiz 600 ton.

Sedan råkar det finnas en schweizisk ost vid namn Vacherin Fribourgeois, men den har inga större likheter med Mont d’Or-ostarna. Den är dock ett vanligt val när det vankas ostfondue.

Annonser

3 svar so far »

 1. 1

  Frun i huset said,

  Harprecis fatt tipset att man ska halla Cancoillotte ovanpa, tydligen fantastiskt nar det ar riktigt kallt ute!!!! Och sa ska man ha lite Saucisse de Morteau bredvid! En hel mysstund framfor brasan!!

 2. 2

  try this said,

  try this

  Mont d’Or eller Vacherin Mont d’Or det är frÃ¥gan | Ostbloggen

 3. 3

  breast augmentation pictures 700cc

  Mont d’Or eller Vacherin Mont d’Or det är frÃ¥gan | Ostbloggen


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: