Charles-Jean Bonvoust

Harel är ett välkänt namn i historien om hur osten Camembert tillkom. Mindre känd är mannen som gav henne råd om osttillverkning och han benämns för det mesta som prästen från Brie. Nu är det dags att göra hans namn lite mer välkänt.

1790 antog den franska nationalförsamlingen en lag som ställde kyrkan under civil förvaltning. Lagen innebar även att präster skulle avlägga en trohetsed till den nya franska grundlagen. Den stora majoriteten präster vägrade och föredrog att hålla sig trogna mot påven Pius VI. De som vägrade kallades edsvägrare och tvingades fly ur landet eller gömma sig för att inte hamna i fängelse och i värsta fall avrättas.

Charles-Jean Bonvoust från Brie var en av dessa edsvägrare och han sökte sig västerut, antagligen för att fly över engelska kanalen. Enligt legenden skall han ha blivit gömd av makarna Harel på deras gård i Beaumoncel och under sin tid där observerat Marie Harel när hon tillverkade ost. Han skall då ha gett henne råd om osttillverkning baserat på receptet på ostar från Brie.Tack vare dessa råd så tillkom den ost som idag heter Camembert.

Vissa källor uppger att Charles-Jean Bonvoust skulle ha varit en Benediktinmunk vilket i såfall skulle innebära att det är två Benediktinmunkar som bidragit till utvecklingen världens mest kända ost respektive vin. Den andre munken hette Pierre Pérignon mer känd som Dom Pérignon, champagnens fader.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: