Mimolette

Mimolette är en ost från norra Frankrike som från början tillverkades i trakterna kring Lille och därför även kallas Boule de Lille. Den tillverkas av både pastöriserad och opastöriserad komjölk och har formen av en sfär med en diameter på ca 20 cm, vikt mellan 2 och 4 kg. I mångt och mycket är det här detsamma som en holländsk edamer med några undantag. Främsta skillnaden ligger i färgen som är orange samt att Mimolette har ett naturligt skal till skillnad från edamerostens röda vaxskikt. Mimolette finns dessutom i varianter som lagras upp till 2 år.

Mimolette lär ha tillkommit på 1600-talet när den Ludvig XIV:s finansminister Jean-Baptiste Colbert förbjöd import av utländska ostar. I norra Frankrike där man vant sig vid att konsumera edamerost började man då att tillverka en egen variant. Namnet kommer från uttrycket ”mi-mou” som kan översättas med halvmjuk. Färgen kommer från ett färgämne, achiote, som framställs av frukterna från Anattoträdet. Beroende på lagringstid ändrar osten utseende, hårdhet och smak. Som ung (3 månader) har den en mild lite nötaktig smak. Med stigande ålder så blir den hårdare och smaken blir mer intensiv.

Den franske presidenten Charles de Gaulle, 1890-1970, föddes i Lille och hans favoritost lär ha varit just hemstadens stolthet Mimolette.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: