Ost, förfalskad med stärkelse

Tittar man i innehållsförteckningen till Kungliga Svenska Vetenskapsakademins årsberättelse från 1831 om vetenskapernas framsteg hittar man bland annat rubriken: Ost, förfalskad med stärkelse. Denna årsberättelse är skriven av Jacob Berzelius som brukar kallas den svenska kemins fader. Årsberättelsen innehåller mängder av nya rön inom ett mycket brett område vetenskap och bland annat avslöjas att bryggare i London tillsätter opium i porter avsedd för export. Framsteg har också gjorts vad beträffar borttagning av finkelolja i potatisbrännvin.

Det är i Auvergne och Cantal som man av en slump upptäckt en ost förfalskad med stärkelse. Ett större stycke skuren ost hittades inpackat i en kista tillsammans med en illa korkad flaska med jod. Ostens yta fick därav blå fläckar som visade på stärkelsens ojämna fördelning och detta kan inte hända om osten är stärkelsefri.

En annan upptäckt är att man kan försätta ost i lösligt tillstånd och sedan torka den. Därefter är den löslig i vatten, kan kryddas och sockras och på så sätt utgöra ett förträffligt näringsämne i fält och på sjöresor. Tilläggas skall också att osten efter behandlingen kan sparas hur länge som helst och fortfarande vara ätbar. Kanske det fortfarande finns 180 år gamla torkade ostar undangömda i något franskt mobiliseringsförråd.

Denna skrift kan man läsa i sin helhet på Google böcker och avsnittet om ost börjar på sidan 330 för den som vill läsa originaltexten.

Jöns Jacob Berzelius, 1779-1848, är en av de största svenska forskarna genom tiderna och på meritlistan finns bland annat upptäckten av fyra grundämnen och införandet av atomteorin i kemin. Berzelii park i centrala Stockholm är uppkallad efter honom och där står han även som staty. För intresseklubben kan nämnas att jag själv deltog i arbetet med framtagande av bygghandlingar inför upprustningen av parken i slutet på 1990-talet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: